6. Taivaanmekaniikka. Vektorin r suuntainen yksikkövektori puolestaan on ˆr = r/r.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "6. Taivaanmekaniikka. Vektorin r suuntainen yksikkövektori puolestaan on ˆr = r/r."

Transkriptio

1 6. Taivaanmekaniikka Taivaanmekaniikka tutkii taivaankappaleiden liikkeitä. Lähdemme liikkeelle Newtonin laeista ja johdamme niistä liikelait. Planeettojen liikettä kuvaavat Keplerin lait tosin määritettiin alunperin suoraan havainnoista. Seuraavassa oletetaan vektorilaskennan perusteiden tuntemista (vektoreiden yhteen- ja vähennyslasku, skalaaritulo ja vektoritulo). Merkitään vektoria r:llä ja sen itseisarvoa (joka on skalaarisuure) r:llä. Vektorin r suuntainen yksikkövektori puolestaan on ˆr = r/r.

2 (Wikimedia Commons: Brews OHare, muokattu) Käytetään seuraavia merkintöjä: r 1 =Auringon paikkavektori (jossakin kiinteässä inertiaalikoordinaatistossa) r 2 =planeetan paikkavektori m 1 =Auringon massa, m 2 =planeetan massa r=planeetan paikkavektori aurinkokeskisessä koordinaatistossa r = r 2 r 1

3 Newtonin toisen lain mukaan planeetan kiihtyvyys riippuu siihen kohdistuvasta voimasta, eli F = m 2 r 2, (1) missä r 2 on paikkavektorin r 2 toinen aikaderivaatta, eli kiihtyvyys. Tällöin saadaan gravitaatiolakia soveltamalla ja vastaavasti Auringolle m 2 r 2 = Gm 1 m 2 r r 3 (2) m 1 r 1 = +Gm 1 m 2 r r 3 (3) Toisaalta r = r 2 r 1 r = r 2 r 1 (4)

4 Sijoittamalla edelliseen yhtälöt (2) ja (3) taas saadaan missä µ = G(m 1 + m 2 ). r = µ r r 3, (5) Tämä toisen kertaluvun vektoriarvoinen differentiaaliyhtälö kuvaa planeetan liikettä Auringon suhteen. Huom: kaavoissa (2) ja (3) on nimittäjässä r 3, miksi? Gravitaation voimakkuus skalaarimuodossa on toki F = Gm 1m 2 r 2, (6) mutta vektorimuotoon siirryttäessä pitää huomioida myös suunta. Jos olisi käytetty r-vektorin suuntaista yksikkövektoria, niin planeetan tapauksessa olisi voitu kirjoittaa myös m 2 r 2 = G m 1m 2 ˆr. r 2

5 Liikeyhtälön ratkaiseminen Edellä mainitun liikeyhtälön ratkaisemiseen tarvitaan kuusi integroimisvakiota, joita taivaanmekaniikassa kutsutaan integraaleiksi. Integraalit määräävät radan asennon, muodon ja koon. Integraalit voidaan valita useilla eri tavoilla: Voidaan käyttää esim. paikka- ja nopeusvektorien komponentteja, joiden avulla rataa voidaan integroida mielivaltaisella tarkkuudella eteen- tai taaksepäin. Usein käytetetään ns. rataelementtejä. Niihin palataan myöhemmin. Kolmas tapa on käyttää ns. fysikaalisia integraaleja k, e ja h. Johdetaan ne seuraavassa. Planeetan impulssimomentti eli pyörimismäärä aurinkokeskisessä koordinaatistossa on L = m 2 r ṙ. (7)

6 Käytetään nyt mieluummin pyörimismäärää/planeetan massayksikkö k = r ṙ. (8) Tämän aikaderivaatta on k = r r + ṙ ṙ (9) Jälkimmäinen termi on tietenkin nolla ja liikeyhtälön perusteella voimme kirjoittaa edelleen eli sekin on nolla. k = r ( µr/r 3 ) = (µ/r 3 )r r (10) Toisin sanoen k on vakiovektori (samoin L). Koska pyörimimäärävektori on aina kohtisuorassa liikettä vastaan, täytyy liikkeen tapahtua k-vektoria vastaan kohtisuorassa tasossa. k-vektorin komponenteista saamme kolme integraalia.

7 (Wikimedia Commons: Prometeus (muokattu))

8 Lasketaan nyt vektoritulo k r = (r ṙ) ( µr/r 3 ) = (µ/r 3 )[(r r)ṙ (r ṙ)r]. (11) Etäisyyden r aikaderivaatta ṙ on ṙ:een projektio paikkavektorin r suunnassa, eli radiaalinopeus. HUOM!: ṙ EI siis ole ṙ:een itseisarvo! Näin ollen ṙ = r ṙ/r eli Sijoittamalla tämä saamme (huom: r r = r 2 ): r ṙ = rṙ. (12) Toisaalta k r = µ(ṙ/r rṙ/r 2 ) = d ( µr/r) (13) dt k r = d (k ṙ). (14) dt

9 Joten ja d (k ṙ + µr/r) = 0 (15) dt k ṙ + µr/r = vakio = µe. (16) Koska k on kohtisuorassa ratatasoa vastaan, on k ṙ ratatasossa. Ts. myös vakiovektori e on ratatasossa ja osoittaa suuntaan, jossa planeetta on radallaan lähinnä Aurinkoa eli perihelissä. Lasketaan seuraavaksi skalaaritulo ṙ r = µṙ r/r 3 = µrṙ/r 3 = µṙ/r 2 = d (µ/r). (17) dt Toisaalta ṙ r = d dt ( ) 1 2ṙ ṙ, (18)

10 joten ( ) d 1 dt 2ṙ ṙ µ/r = 0, (19) eli 1 2 v 2 µ/r = vakio = h, (20) missä v on planeetan nopeus radallaan ja kokonaisenergia on m 2 h. Skalaaria h sanotaan energiaintegraaliksi. Meillä on nyt siis kaksi vakiovektori (molemmilla kolme komponenttia) ja yksi skalaari. Onko meillä siis seitsemän integraalia? Edellä johdetut integraalit eivat ole kuitenkaan toisistaan riippumattomia, vaan voidaan osoittaa (kts. Tähtitieteen perusteet, s. 176), että niille pätevät relaatiot

11 k e = 0, (21) ja missä e ja k ovat vektorien e ja k itseisarvot. µ 2 (e 2 1) = 2hk 2, (22) Kun nämä relaatiot otetaan huomioon, riippumattomia integraaleja onkin enää viisi. Edellä mainitut viisi integraalia määräävät täydellisesti radan koon, muodon ja asennon, mutta ne eivät kerro mitään siitä, missä kappale on radallaan! Ilmeinen kuudes integraali siis kertoo kappaleen paikan radallaan. Tämä tehdään yleensä ilmoittamalla periheliaika τ, ts. se hetki jolloin planeetta on radallaan lähinnä Aurinkoa.

12 Radan yhtälö ja Keplerin 1. laki Vakiovektori e sijaitsee ratatasossa, käytetään sitä perussuuntana. Merkitään paikkavektorin ja e:n välistä kulmaa f :llä (todellinen anomalia eli luonnollinen anomalia) jolloin Toisaalta r e = re cos f. (23) r e = 1 µ (r k ṙ + µr r/r) = 1 k2 µ (k ṙ r + µr) = µ r. Näistä kahdesta r e :n lausekkeesta saadaan etäisyydeksi r = k2 /µ 1 + e cos f. (24) Tämä on kartioleikkauksen yleinen yhtälö napakoordinaateissa (r, f ) silloin kun origo on polttopisteessä!

13 (Wikimedia Commons: Stamcose)

14 Vektorin e itseisarvo e ilmoittaa kartioleikkauksen eksentrisyyden. e = 0 ympyrä 0 < e < 1 ellipsi e = 1 paraabeli e > 1 hyperbeli Kartioleikkauksen yhtälöstä nähdään myös, että etäisyys r on pienimmillään kun f = 0, eli planeetta on vektorin e suunnassa. Olemme johtaneet Keplerin ensimmäisen lain: Aurinkoa kiertävän planeetan rata on ellipsi, jonka toisessa polttopisteessä on Aurinko tai oikeammin yleisemmän lain, jonka erikoistapaus Keplerin 1. laki on myös paraabeli- ja hyperbeliradat ovat mahdollisia.

15 (Wikimedia Commons: Cdang)

16 (Wikimedia Commons: Mintz)

17 Aiemmin esitetystä radan yhtälöstä nähdään, että ns. radan parametri p = k 2 /µ. Toisaalta geometriasta tiedetään, että ellipsin ja hyperbelin parametri on p = a 1 e 2, joten isoakselin puolikas on a = k2 /µ 1 e 2. (25) Käyttämällä hyväksi aiemmin esitettyä yhtälöä µ 2 (e 2 1) = 2hk 2 saadaan yhteys radan koon ja energiaintegraalin välille a = µ/2h, kun rata on ellipsi a = µ/2h, kun rata on hyperbeli. Sidotulle systeemille, eli ellipsiradalle, kokonaisenergia ja energiaintegraali ovat negatiivisia, hyperbeliradalle h on positiivinen: kappale pystyy karkaamaan Auringon vetovoimakentästä. Rajatapauksena on paraabelirata, h = 0.

18 ESIMERKKI Maan radan isoakselin puolikas a = 1.0 AU ja eksentrisyys e = Marsille vastaavat lukemat ovat a = ja e = , asteroidille 2000 BD19 puolestaan a = ja e = Mitä nämä luvut tarkoittavat? Maapallon radan Aurinkoa lähin piste, eli periheli on r p = a(1 e)) = 1.0 ( ) = AU, radan kaukaisin piste apheli puolestaan r a = a(1 + e) = 1.0 ( ) = AU Marsille vastaavat luvut ovat r p = AU, r a = AU. Asteroidille taas r p = AU, r p = AU.

19 Entäpä tarkemmat muodot? Verrataan nyt pelkästään ratojen muotoa, ts. perihelin suunta ja inklinaatio jätetään nyt huomioimatta (Marsin radan inklinaatio i = 1.85, ko. asteroidin i = 25.7 ). Helpoin tapa lähestyä ongelmaa on kirjoittaa pieni ohjelma, joka ratkaisee kappaleiden paikat napakoordinaateissa (r, f ) kaavasta r = a 1 e2 1 + e cos f ja plottaa ne sitten (ohjelmointikielestä tai ohjelmistosta riippuen voidaan tarvita muutos karteesisiin koordinaatteihin, x = r cos f, y = r sin f ).

20 ESIMERKKI: Maan rata

21 ESIMERKKI: Maan ja Marsin radat

22 ESIMERKKI: Maa, Mars ja asteroidi

23 Keplerin 2. ja 3. laki Planeetan paikkavektori on napakoordinaatistossa r = rê r, missä ê r, on r:n suuntainen yksikkövektori. Planeetta liikkuu kulmanopeudella ḟ, jolloin tämän yksikkövektorin suunta muuttuu samalla kulmanopeudella, joten ê r = ḟ ê f. (26) missä ê f on ê r :ää vastaan kohtisuora yksikkövektori. Nopeusvektorille puolestaan saadaan ṙ = ṙê r + r ê r = ṙê r + rḟ ê f. (27) Vektorille k taas saadaan k = r ṙ = r 2 ḟ ê z, (28) missä ê z on ratatasoa vastaan kohtisuora yksikkövektori.

24 Toisin sanoen vektorin k pituus on k = r 2 ḟ (29) missä ḟ on planeetan luonnollisen anomalian aikaderivaatta. Toisaalta voidaan osoittaa, että planeetan paikkavetorin aikayksikössä pyyhkäisemä pinta-ala eli pintanopeus on Vertaamalla näitä kahta yhtälöä saadaan Ȧ = 1 2 r 2 ḟ. (30) Ȧ = 1 k. (31) 2 Koska k on vakio, niin planeetan pintanopeuskin on vakio. Toisin sanoen saimme Keplerin 2. lain: ellipsirataa liikkuvan planeetan pintanopeus on vakio.

25 (Wikimedia Commons: Stw)

26 Kirjoitetaan edellinen yhtälö hieman toisin ja integroidaan se yhden kierroksen yli: missä P on kiertoaika. rataellipsi Ellipsin pinta-ala on πab = πa 2 1 e 2, joten da = 1 P 2 k dt, (32) 0 πa 2 1 e 2 = 1 kp. (33) 2 Aiemmin esitettyjen kaavojen (kirjassa 6.13) perusteella k:n itseisarvolle saadaan lauseke k = G(m 1 + m 2 )a(1 e 2 ), jolloin kaava 33 saadaan muotoon P 2 = 4π 2 G(m 1 + m 2 ) a3. (34)

27 Tämä on Keplerin 3. lain yleistetty muoto. Jos planeetan massa on hyvin pieni verrattuna Auringon massaan, niin siitä saadaan perinteinen Keplerin 3. laki: planeettojen ratojen isoakselien puolikkaiden kuutiot suhtautuvat toisiinsa kuten niiden kiertoaikojen neliöt. Jos etäisyyden yksikkönä käytetään AU:ta, ajan yksikkönä sideeristä vuotta ja massan yksikkönä Auringon massaa, niin gravitaatiovakio G = 4π 2 ja a 3 = (m 1 + m 2 )P 2. (35)

28 Esimerkki Pikkuplaneetan ellipsiradan isoakselin puolikas a = AU, laske pikkuplaneetan nopeus silloin kun sen etäisyys Auringosta on r = 1.17 AU. Energiaintegraali: joten josta h = µ 2a, 1 2 v 2 µ r = µ 2a, v = µ ( 2 r 1 ) a

29 = ( 2 4π ) = AU/vuosi 31 km/s Huom: edellä on laskettu µ = G(m 1 + m 2 ) = 4π 2 (m 1 + m 2 ) 4π 2 m 1 = 4π 2!

30 Monen kappaleen systeemit Kun tarkastelemme useammasta kappaleesta (lukumäärä n) muodostuvaa systeemiä, niin voimme kirjoittaa kappaleen k liikeyhtälön analogisesti kahden kappaleen tapauksen kanssa r k = n i=1,i k r i r k Gm i r i r k 3. (36) Yhtälön yleinen ratkaisu vaatii 6n integraalin tietämistä. Tämä onnistuu vain kun n = 2, ts. yleistä analyyttistä ratkaisua ei ole olemassa kun n 3! Yleisessä tapauksessa tiedetään vain kokonaisenergia, -liikemäärä ja -pyörimismäärä. Jos kappaleiden paikat ja nopeudet tiedetään jollakin ajanhetkellä, voidaan paikat ja nopeudet jonain muuna hetkenä laskea numeerisesti liikeyhtälöstä.

31 Jos yksi kappale on paljon muita massiivisempi, voidaan tarkastella n 1:tä kahden kappaleen probleemaa, joihin lisätään häiriötermejä, jotka kuvaavat muiden planeettojen vaikutusta. Rajoitettu kolmen kappaleen probleema: kaksi massiivista kappaletta eli primääriä kiertää toisiaan pitkin ympyräratoja, kolmas kappale on niin kevyt ettei se häiritse kahden massiivisemman kappaleen liikettä. Rajoitetulla kolmen kappaleen probleemalla on mielenkiintoisia erikoisratkaisuja. Viisi Lagrangen pistettä, joissa kappale voi pysyä levossa primäärien rataliikkeen mukana pyörivässä koordinaatistossa. Lagrangen pisteistä kolme on epästabiileja, kahden muun stabiilisuus riippuu primäärien massasuhteesta (kirjassa on virhe tässä kohdassa!). Edellä mainitut kaksi pistettä, L 4 ja L 5 ovat kyllä stabiileja Aurinko-planeetta primääreille. Esimerkistä käyvät Jupiterin kanssa samalla kiertoradalla olevat troijalaiset asteroidit.

32 Lagrangen pisteet (NASA), tasa-arvokäyrät vastaavat ns. efektiivistä potentiaalia, joka on näppärä tällaisissa tarkasteluissa (tarkemmat yksityiskohdat jätetään kuitenkin muille kursseille).

33 Hevosenkenkärata (NASA) kun pieni kappale on 1:1-resonanssissa suuren kappaleen kanssa, niin sen suuren kappaleen kiertonopeudella pyörivässä koordinaatistossa voi olla esim. hevosenkengän muotoinen. Inertiaalikoordinaatistossa kappaleen rata on edelleen käytännössä ellipsin muotoinen ja sen rataperiodi on lähes sama kuin isommalla kappaleella, mutta pyörivässä koordinaatistossa hevosenkengän kiertämiseen voi kulua esim. Maa-asteroidi yhdistelmillä useita satoja vuosia.

34 Rataelementit Edellä mainittuja integraaleja yleisemmin käytetään rataelementtejä: Isoakselin puolikas a. Eksentrisyys e. Inklinaatio i. Nousevan solmun pituus Ω. Perihelin argumentti ω. Periheliaika τ. Näistä eksentrisyys e ja periheliaika τ ovat tuttuja jo aiemmista integraaleista.

35 (Wikimedia Commons: Lasunncty)

36 Vektorit k ja e määräävät radan asennon. Sama informaatio sisältyy rataelementteihin i, Ω ja ω. Inklinaatio i määrää radan kaltevuuden perustasoon nähden. Aurinkokunnan tapauksessa perustasona on Maan ratataso, ekliptika. Inklinaatio on välillä [0, 90 ] jos kappale kiertää vastapäivään, ja välillä [90, 180 ] jos kappale kiertää myötäpäivään. Nousevan solmun pituus Ω ilmoittaa, missä kohtaa planeetta nousee ekliptikan pohjoispuolelle ja se mitataan kevättasauspisteestä vastapäivään. Perihelin argumentti ω ilmoittaa perihelin suunnan mitattuna nousevasta solmusta kappaleen liikkeen suuntaan. Perihelin argumentin sijaan käytetään usein perihelin pituutta ϖ = Ω + ω. (37)

37 Huomautus 1: perihelin pituus siis määritetään kahden eri tasoissa mitatun kulman summana! Huomautus 2: edellä oleva symboli ϖ on vaihtoehtoinen kirjoitustapa kreikkalaisten aakkosten kirjaimelle pii, ei siis mikään omega-viiva. Edellä on oletettu, että planeettojen liikettä voidaan tarkastella erillisinä kahden kappaleen probleemoina, ts. planeettojen keskinäisten vetovoimien aiheuttamat häiriöt ovat hyvin pieniä. Tarkkaan ottaen näin ei ole, vaan häiriöt on otettava huomioon. Tämä voidaan tehdä käyttämällä ajan funktiona muuttuvia rataelementtejä. Tällaiset tietylle hetkelle määritetyt oskuloivat elementit vastaavat kappaleen rataa, mikäli häiriöt äkkiä katoaisivat ko. hetkellä.

38 Tähtitieteen perusteiden taulukko-osassa (D.12) on annettu keskimääräiset rataelementit epookille J ja niiden ensimmäiset aikaderivaatat. Periheliajan sijasta taulukossa on annettu keskilongitudi L = M + ω + Ω, (38) missä M on myöhemmin määriteltävä keskianomalia.

39 Radan määrittäminen Planeetan radan määrittämiseen on useita menetelmiä, joista tunnetuin on ns. Gaussin menetelmä. Yleensä tarvitaan vähintään kolme havaintoa, joihin sovitetaan kartioleikkausrataa. Tarkkuutta voidaan kasvattaa lisäämällä havaintojen määriä. Suureen tarkkuuteen rataparametrien arvoissa vaaditaan useita havaintoja mahdollisimman pitkältä aikaväliltä. Esimerkiksi vasta löydettyjen Maan lähellä olevien asteroidien rataparametrejä pyritään tarkentamaan etsimällä ko. asteroideista jo vuosikymmeniä sitten vahingossa otettuja kuvia. Lisätietoja ratojen määrittämisestä löytyy esim. kirjasta Karttunen: Taivaanmekaniikka. Jätetään tämä asia aineopintokurssille.

40 Planeetan paikan laskeminen (ellipsirata) Luonnollinen anomalia f ei kasva tasaisesti. Planeetan paikkavektori voidaan esittää myös muodossa r = a(cos E e)î + b sin Eĵ, (39) missä a ja b ovat ellipsiradan iso- ja pikkuakselien puolikkaat (b = a 1 e 2 ) ja î ja ĵ niiden suuntaiset yksikkövektorit. E on eksentrinen anomalia, jonka geometrinen tulkinta on esitetty seuraavassa kuvassa (tai kirjan kuvassa 6.9). Voidaan edelleen osoittaa, että Miten saadaan E haluttuna ajanhetkenä? r = a(1 e cos E). (40)

41 (Wikimedia Commons: Brews ohare, editoitu)

42 Keplerin 2. lain mukaan planeetan pintanopeus on vakio, joten edellisen kuvan vaakaraidoitetun alueen SPX pinta-ala on A SPX = πab t τ P, (41) missä t τ on aika perihelin ohituksesta, P on rataperiodi ja πab on ellipsin pinta-ala. Tietyillä ympyröiden ja ellipsien geometriaan liittyvillä vertailuilla (Tähtitieteen perusteet, s ), voidaan alueen A SPX pinta-alalle johtaa myös lauseke A SPX = 1 ab(e e sin E). (42) 2 Huom: edellä E on ilmaistava radiaaneissa! Vertaamalla näitä alueen SPX pinta-alan lausekkeita saadaan Keplerin yhtälö: E e sin E = M, (43)

43 missä esiintyy keskianomalia M = 2π P (t τ). (44) Keskianomalia M kasvaa tasaisesti ajan myötä ja se vastaa suuntaa, jossa planeetta olisi, jos se liikkuisi pitkin a-säteistä ympyrärataa. Näennäisestä yksinkertaisuudestaan huolimatta Keplerin yhtälöä ei voi ratkaista analyyttisesti, vaan se pitää ratkaista iteroimalla (kts. kirjan esimerkki 6.6 tai laskuharjoitukset) tai sarjakehitelmästä (Taivaanmekaniikka-kurssi tai Karttusen kirja). Kun Keplerin yhtälöstä on ratkaistu E, saadaan luonnollinen anomalia muunnoskaavoista cos E e cos f = 1 e cos E sin f = 1 e 2 sin E 1 e cos E.

44 Parametrit r ja f kertovat planeetan sijainnin radallaan planeetan omassa ratatasossa. Jos haluamme selvittää, missä planeetta näkyy taivaalla, niin tarvitsemme vielä muutaman lisäaskeleen (kirjan esimerkit ): Rataelementtien avulla voimme laskea heliosentrisen pituuden ja leveyden. Näistä voimme laskea suorakulmaiset ekliptikaaliset koordinaatit. Tämän jälkeen voimme laskea ekvatoriaaliset koordinaatit kiertämällä ekliptikan kaltevuuden verran. Tarvitsemme myös Maan sijainnin radallaan, ts. siirrymme maakeskisiin ekvatoriaalisiin koordinaatteihin. Lopuksi määritellään rektaskensio ja deklinaatio. Jätetään tämäkin aineopintokurssille.

45 ESIMERKKI Usein sanotaan, että isoakselin puolikas a on samalla planeetan keskietäisyys Auringosta. Mutta minkä suhteen tämä keskiarvo on otettu? Osoittautuu, että on useita mielekkäitä tapoja määrittää planeetan etäisyyden keskiarvo - onko kyseessä aikakeskiarvo vai geometrinen keskiarvo? Jos keskiarvo r määritetään kaaren pituuden suhteen, niin r/a = 1, eli kaikki hyvin. Jos keskiarvo määritetään luonnollisen anomalian suhteen (f muuttuu tasavälisesti), niin r/a = 1 e 2. Ajan suhteen otettu keskiarvo puolestaan on r/a = e2. Eksentrisen anomalian suhteen otetulle keskiarvolle r/a = 1.

46 Pakonopeus ja ympyräratanopeus Jos kappale liikkuu riittävän suurella nopeudella, se voi paeta äärettömän kauas. Rajatapausta vastaa tilanne, jossa kappaleen nopeus äärettömyydessä on 0. Tällöin myös potentiaalienergia on nolla (r ääretön). Ts. kokonaisenergia on nolla, samoin energiaintegraali h. Energiaintegraalin säilymisestä saamme siis yhtälön 1 2 v 2 µ/r = 0, (45) missä R on etäisyys, jolta kappale lähtee nopeudella v. Tästä saamme pakonopeudeksi etäisyydellä R: 2G(m1 + m 2 ) v e =. (46) R

47 Maan pinnalta pakonopeus on n. 11 km s 1 (m 2 m 1 ). Jos kappale kiertää pitkin ympyrärataa, niin sen periodi on missä v c on ympyräratanopeus. Keplerin kolmannen lain avulla saamme P = 2πR v c, (47) v c = G(m1 + m 2 ) R (48) eli v e = 2v c. (49)

48 ESIMERKKI Laske geostationäärisen satelliitin radan säde. Miten suuri nopeuslisä satelliitille olisi annettava, että se pääsisi pakoon Maata kiertävältä radalta? Maapallon sideerinen pyörähdysaika on n sekuntia, eli aiemmin n. neljä minuuttia lyhempi kuin kalenterivuorokausi. Kun otetaan äsken esitetyt ympyräradan periodin ja ympyräratanopeuksien kaavat 47 ja 48, saamme ympyräradan säteeksi periodin funktiona R = 3 P 2 G(m 1 + m 2 ) 4π 2 Sijoitetaan tähän haluttu periodi ja maapallon massa, m = kg (satelliitin massa voidaan jättää huomioimatta):

49 R = 3 (86164 s) Nm 2 /kg kg 4π 2 = km Jos olisimme käyttäneet hieman tarkempia arvoja luonnonvakioille, niin tulokseksi olisi tullut km. Vastaava ympyräratanopeus: v c = Nm 2 /kg kg km 3.1 km/s Ja pakonopeus v e = 2v c = 4.4 km/s. Nopeuslisä on siis 1.3 km/s.

50 Viriaaliteoreema Yleisessä n:n kappaleen ongelmassa ei siis ole mahdollista löytää analyyttistä ratkaisua kun n 3. On kuitenkin mahdollista johtaa tiettyjä tilastollisia tuloksia, jotka koskevat systeemiä kokonaisuutena, mutta eivät kerro mitään yksittäisten kappaleiden liikkeistä, tai edes systeemin tilasta jollakin tietyllä ajan hetkellä. Jos tarkastellaan rajoitettuun systeemiin liittyvien suureiden aikakeskiarvoja, voidaan johtaa ns. viriaaliteoreeman yleinen muoto (Tähtitieteen perusteet, s ): < 2T > + < n F i r i >= 0, (50) i=1 missä T on systeemin kineettinen energia, r i ovat kappaleiden paikkavektorit, F i ovat kappaleiden väliset voimat ja <>- symbolit viittaavat aikakeskiarvoon.

51 Jos kappaleiden väliset voimat johtuvat pelkästään gravitaatiosta, niin voidaan osoittaa < T >= 1 2 < U >, (51) missä U on systeemin potentiaalienergia. Viriaaliteoreemaa käytetään esim. arvioitaessa pallomaisten tähtijoukkojen ja galaksijoukkojen massoja. Tällöin tarkasteltavan olevan systeemin on oltava suhteellisen vakaassa tilassa.

52 Jeansin massa Tähdet, tähtijoukot ja galaksit syntyvät kutistumalla kaasupilvestä. Jos pilven massa on niin suuri, että sen potentiaalienergian itseisarvo ylittää kaksinkertaisesti kineettisen energian, pilvi alkaa luhistumaan (viriaaliteoreemasta). Pienenä viihdenumerona johdetaan tämän massa, Jeansin massan lauseke käyttäen dimensioanalyysiä. Kaasupilven paine on P ja tiheys on ρ. Koska kutistava voima on gravitaatio, niin gravitaatiovakion on oltava mukana lausekkeessa ja saadaan M = CP a G b ρ c, (52) missä C on dimensioton vakio ja vakiot a, b ja c valitaan siten, että yksiköksi tulee massan yksikkö.

53 Tiedämme, että [P] = kg m 1 s 2, [G] = kg 1 m 3 s 2 ja [ρ] = kg m 3, joten lausekkeen oikean puolen dimensio on kg a b+c m a+3b+c s 2a 2b, jonka on oltava kg! Saamme kolmen yhtälön ryhmän, josta on helppo ratkaista a = 3/2, b = 3/2, c = 2 eli M J = C P3/2 G 3/2 ρ 2. (53) Vakio C riippuu T :sta ja U:sta ja on ykkösen suuruusluokkaa. Jos pilven massa on paljon suurempi kuin Jeansin massa, niin se romahtaa.

54 Kineettistä kaasuteoriaa käyttämällä voidaan johtaa M J = C ( ktk µg ) 3/2 1 ρ, (54) missä T k on kaasun kineettinen lämpötila ja µ on keskimääräinen molekyylipaino. Usein käytetään myös Jeansin pituutta λ J : määritetään minkä pituinen häiriöaalto voi kasvaa pilvessä rajatta.

55 Taivaanmekaniikasta eteenpäin Tähtijoukkoja ja galakseja voidaan mallintaa integroimalla kappaleiden liikettä lähtien alkutilan paikoista ja nopeuksista. Galaksien tapauksessa malleissa on paljon vähemmän kappaleita kuin galaksissa on tähtiä mallin kappaleet ovat paljon tähteä massiivisempia. Tämä johtaisi epärealistisen suuriin voimiin kappaleiden kohtaamisissa, yleensä tätä efektiä kierretään käyttämällä ns. pehmennystä etäisyyksiin lisätään pieni tekijä, joka heikentää voimia lähikohtaamisissa, mutta on kuitenkin niin pieni ettei käytännössä vaikuta voimiin isommilla etäisyyksillä. Jos järjestelmän, kuten galaksin, kappalemäärä on hyvin suuri, sen yleistä materiajakaumaa voi usein mallintaa jatkuvana tiheysjakaumana, jolla on tietty geometria. Tällöin voidaan yksittäisen kappaleen rataa integroida esim. analyyttisessä gravitaatiopotentiaalissa, joka vastaa em. tiheysjakaumaa.

56 Lopputuloksena voi olla mielenkiintoisia eroja verrattuna Aurinkokunnan kappaleiden liikkeisiin: sulkeutumattomia ratoja, ratoja, jotka sulkeutuvat jollakin nopeudella pyörivässä koordinaatistossa jne. Yllä olevassa kuvassa on esitetty ratoja sauvaspiraaligalaksin sauvan mukana pyörivässä koordinaatistossa (sauva olisi kuvassa x-akselin suuntainen ja loppuisi vähän ennen katkoviivalla merkittyä ympyrää).

57 Edistyneempiin käsitteisiin, kuten resonansseihin tai kaoottisiin ratoihin, törmää toki myös Aurinkokunnan dynamiikkaa tarkasteltaessa. Toisaalta klassisen mekaniikan mukainen taivaanmekaniikka muuttuu riittämättömäksi silloin kun tarkastellaan liikettä voimakkaassa painovoimakentässä. Planeetoista lähinnä Aurinkoa kiertävän Merkuriuksen perihelin suunta kiertyy 565 vuosisadassa. Suurin osa tästä selittyy muiden planeettojen aiheuttamilla häiriöillä, mutta 43 vuosisadassa jää kuitenkin ylimääräistä. LeVerrier ehdotti tämän johtuvan Merkuriuksen radan sisäpuolella kiertävän planeetan, Vulkanuksen, vaikutuksesta. Myöhemmin osoittautui, että Einsteinin yleinen suhteellisuusteoria selitti eron Vulkanuksen etsinnät voitiin lopettaa.

Taivaanmekaniikkaa. Liikeyhtälöt

Taivaanmekaniikkaa. Liikeyhtälöt Taivaanmekaniikkaa Liikeyhtälöt Olkoot kahden kappaleen (esim. Auringon ja planeetan) massat m 1 ja m 2 ja paikkavektorit jossakin kiinteässä inertiaalikoordinaatistossa r 1 ja r 2. Merkitään r:llä planeetan

Lisätiedot

1.4. VIRIAALITEOREEMA

1.4. VIRIAALITEOREEMA 1.4. VIRIAALITEOREEMA Vaikka N-kappaleen ongelman yleistä ratkaisua ei tunneta, on olemassa eräitä tärkeitä yleisiä tuloksia Jos systeemi on stabiili, eli paikat ja nopeudet eivät kasva rajatta kineettisen

Lisätiedot

6. TAIVAANMEKANIIKKA. Antiikki: planeetat = vaeltavia tähtiä jotka liikkuvat kiintotähtien suhteen

6. TAIVAANMEKANIIKKA. Antiikki: planeetat = vaeltavia tähtiä jotka liikkuvat kiintotähtien suhteen 6. TAIVAANMEKANIIKKA Antiikki: planeetat = vaeltavia tähtiä jotka liikkuvat kiintotähtien suhteen Näennäinen liike voi olla hyvinkin monimutkaista: esim. ulkoplaneetan suunta retrograadinen opposition

Lisätiedot

LUENTO 3: KERTAUS EDELLISELTÄ LUENNOLTA

LUENTO 3: KERTAUS EDELLISELTÄ LUENNOLTA LUENTO 3: KERTAUS EDELLISELTÄ LUENNOLTA Kahden kappaleen suhteellisen liikkeen yhtälö: R m 2 R = µ R r 3 jossa µ = G(m 1 + m 2 ) Liikeyhtälön integraalit m 1 R 1 R 2 k = R R suhteellisen liikkeen imp.mom/massayksikkö

Lisätiedot

2.7.4 Numeerinen esimerkki

2.7.4 Numeerinen esimerkki 2.7.4 Numeerinen esimerkki Karttusen kirjan esimerkki 2.3: Laske Jupiterin paikka taivaalla..2. Luennoilla käytetty rataelementtejä a, ǫ, i, Ω, ω, t Ω nousevan solmun pituus = planeetan nousevan solmun

Lisätiedot

5.9 Voiman momentti (moment of force, torque)

5.9 Voiman momentti (moment of force, torque) 5.9 Voiman momentti (moment of force, torque) Voiman momentti määritellään ristitulona M = r F missä r on voiman F vaikutuspisteen paikkavektori tarkasteltavan pisteen suhteen Usean voiman tapauksessa

Lisätiedot

Keskeisvoimat. Huom. r voi olla vektori eli f eri suuri eri suuntiin!

Keskeisvoimat. Huom. r voi olla vektori eli f eri suuri eri suuntiin! Keskeisvoimat Huom. r voi olla vektori eli f eri suuri eri suuntiin! Historiallinen ja tärkeä esimerkki on planeetan liike Auringon ympäri. Se on 2 kappaleen ongelma, joka voidaan aina redusoida keskeisliikkeeksi

Lisätiedot

Luento 4: kertaus edelliseltä luennolta

Luento 4: kertaus edelliseltä luennolta Luento 4: kertaus edelliseltä luennolta Liikeyhtälön ratkaisu: kartioleikkaus (Kepler I r = k2 /µ + e cosf = a ǫ2 +ǫ cos f k = k ǫ < ellipsi, negativinen energia a = µ 2h ǫ = parabeli, nolla energia ǫ

Lisätiedot

5.13 Planetaarinen liike, ympyräradat

5.13 Planetaarinen liike, ympyräradat 5.13 Planetaarinen liike, ympyräradat Muistellaan menneitä Jo peruskoulussa lienee opetettu tämä Newtonin gravitaatiolaki kahden kappaleen välisestä gravitaatiovoimasta: Tässä yhtälössä G on gravitaatiovakio

Lisätiedot

Luento 12: Keskeisvoimat ja gravitaatio. Gravitaatio Liike keskeisvoimakentässä Keplerin lait Laskettuja esimerkkejä

Luento 12: Keskeisvoimat ja gravitaatio. Gravitaatio Liike keskeisvoimakentässä Keplerin lait Laskettuja esimerkkejä Luento 12: Keskeisvoimat ja gravitaatio Gravitaatio Liike keskeisvoimakentässä Keplerin lait Laskettuja esimerkkejä 1 / 46 Luennon sisältö Gravitaatio Liike keskeisvoimakentässä Keplerin lait Laskettuja

Lisätiedot

Derivoimalla kerran saadaan nopeus ja toisen kerran saadaan kiihtyvyys Ña r

Derivoimalla kerran saadaan nopeus ja toisen kerran saadaan kiihtyvyys Ña r Vuka HT 4 Tehtävä. Lyhyenä alustuksena tehtävään johdetaan keskeiskiihtyvyys tasaisessa pyörimisessä. Meillä on ympyräradalla liikkuva kappale joka pyörii vakiokulmanopeudella ω dϕ säteellä r origosta.

Lisätiedot

Tähtitieteessä SI-yksiköissä ilmaistut luvut ovat usein hyvin isoja ja epähavainnollisia. Esimerkiksi

Tähtitieteessä SI-yksiköissä ilmaistut luvut ovat usein hyvin isoja ja epähavainnollisia. Esimerkiksi Tähtitieteen perusteet, harjoitus 2 Yleisiä huomioita: Tähtitieteessä SI-yksiköissä ilmaistut luvut ovat usein hyvin isoja ja epähavainnollisia. Esimerkiksi aurinkokunnan etäisyyksille kannattaa usein

Lisätiedot

Luento 10: Keskeisvoimat ja gravitaatio

Luento 10: Keskeisvoimat ja gravitaatio Luento 10: Keskeisvoimat ja gravitaatio Gravitaatio Liike keskeisvoimakentässä Keplerin lait Laskettuja esimerkkejä Luennon sisältö Gravitaatio Liike keskeisvoimakentässä Keplerin lait Laskettuja esimerkkejä

Lisätiedot

1. Kuinka paljon Maan kiertoaika Auringon ympäri muuttuu vuodessa, jos massa kasvaa meteoroidien vaikutuksesta 10 5 kg vuorokaudessa.

1. Kuinka paljon Maan kiertoaika Auringon ympäri muuttuu vuodessa, jos massa kasvaa meteoroidien vaikutuksesta 10 5 kg vuorokaudessa. 1. Kuinka paljon Maan kiertoaika Auringon ympäri muuttuu vuodessa, jos massa kasvaa meteoroidien vaikutuksesta 10 5 kg vuorokaudessa. Vuodessa Maahan satava massa on 3.7 10 7 kg. Maan massoina tämä on

Lisätiedot

Luento 12: Keskeisvoimat ja gravitaatio

Luento 12: Keskeisvoimat ja gravitaatio Luento 12: Keskeisvoimat ja gravitaatio Gravitaatio Liike keskeisvoimakentässä Keplerin lait Laskettuja esimerkkejä Ajankohtaista Luennon sisältö Gravitaatio Liike keskeisvoimakentässä Keplerin lait Laskettuja

Lisätiedot

Taivaanmekaniikkaa Kahden kappaleen liikeyhtälö

Taivaanmekaniikkaa Kahden kappaleen liikeyhtälö Taivaanmekaniikkaa kaavojen johto, yksityiskohdat yms. ks. Kattunen, Johdatus taivaanmekaniikkaan tai Kattunen, Donne, Köge, Oja, Poutanen: Tähtitieteen peusteet tai joku muu tähtitieteen/taivaanmekaniikan

Lisätiedot

KJR-C1001 Statiikka ja dynamiikka. Luento Susanna Hurme

KJR-C1001 Statiikka ja dynamiikka. Luento Susanna Hurme KJR-C1001 Statiikka ja dynamiikka Luento 16.3.2016 Susanna Hurme Päivän aihe: Translaatioliikkeen kinetiikka (Kirjan luvut 12.6, 13.1-13.3 ja 17.3) Oppimistavoitteet Ymmärtää, miten Newtonin toisen lain

Lisätiedot

2 Keskeisvoimakenttä. 2.1 Newtonin gravitaatiolaki

2 Keskeisvoimakenttä. 2.1 Newtonin gravitaatiolaki 2 Keskeisvoimakenttä 2.1 Newtonin gravitaatiolaki Newton oletti, että kappale, jolla on massa m 1, vaikuttaa etäisyydellä r 12 olevaan toiseen kappaleeseen, jonka massa on m 2, gravitaatiovoimalla, joka

Lisätiedot

Luento 10: Työ, energia ja teho. Johdanto Työ ja kineettinen energia Teho

Luento 10: Työ, energia ja teho. Johdanto Työ ja kineettinen energia Teho Luento 10: Työ, energia ja teho Johdanto Työ ja kineettinen energia Teho 1 / 23 Luennon sisältö Johdanto Työ ja kineettinen energia Teho 2 / 23 Johdanto Energia suure, joka voidaan muuttaa muodosta toiseen,

Lisätiedot

KJR-C1001 Statiikka ja dynamiikka. Luento Susanna Hurme

KJR-C1001 Statiikka ja dynamiikka. Luento Susanna Hurme KJR-C1001 Statiikka ja dynamiikka Luento 23.2.2016 Susanna Hurme Tervetuloa kurssille! Mitä on statiikka? Mitä on dynamiikka? Miksi niitä opiskellaan? Päivän aihe: Voiman käsite ja partikkelin tasapaino

Lisätiedot

763306A JOHDATUS SUHTEELLISUUSTEORIAAN 2 Ratkaisut 2 Kevät 2017

763306A JOHDATUS SUHTEELLISUUSTEORIAAN 2 Ratkaisut 2 Kevät 2017 763306A JOHDATUS SUHTEELLISUUSTEORIAAN 2 Ratkaisut 2 Kevät 207. Nelinopeus ympyräliikkeessä On siis annettu kappaleen paikkaa kuvaava nelivektori X x µ : Nelinopeus U u µ on määritelty kaavalla x µ (ct,

Lisätiedot

Luento 5: Käyräviivainen liike. Käyräviivainen liike Heittoliike Ympyräliike Kulmamuuttujat θ, ω ja α Yhdistetty liike

Luento 5: Käyräviivainen liike. Käyräviivainen liike Heittoliike Ympyräliike Kulmamuuttujat θ, ω ja α Yhdistetty liike Luento 5: Käyräviivainen liike Käyräviivainen liike Heittoliike Ympyräliike Kulmamuuttujat θ, ω ja α Yhdistetty liike 1 / 29 Luennon sisältö Käyräviivainen liike Heittoliike Ympyräliike Kulmamuuttujat

Lisätiedot

(a) Potentiaali ja virtafunktiot saadaan suoraan summaamalla lähteen ja pyörteen funktiot. Potentiaalifunktioksi

(a) Potentiaali ja virtafunktiot saadaan suoraan summaamalla lähteen ja pyörteen funktiot. Potentiaalifunktioksi Tehtävä 1 Tornadon virtauskenttää voidaan approksimoida kaksiulotteisen nielun ja pyörteen summana Oleta, että nielun voimakkuus on m < ja pyörteen voimakkuus on > (a Määritä tornadon potentiaali- ja virtafunktiot

Lisätiedot

KJR-C1001 Statiikka ja dynamiikka. Luento Susanna Hurme

KJR-C1001 Statiikka ja dynamiikka. Luento Susanna Hurme KJR-C1001 Statiikka ja dynamiikka Luento 22.3.2016 Susanna Hurme Päivän aihe: Rotaatioliikkeen kinematiikka: kulmanopeus ja -kiihtyvyys (Kirjan luvut 12.7, 16.3) Osaamistavoitteet Osata analysoida jäykän

Lisätiedot

Ei-inertiaaliset koordinaatistot

Ei-inertiaaliset koordinaatistot orstai 25.9.2014 1/17 Ei-inertiaaliset koordinaatistot Tarkastellaan seuraavaa koordinaatistomuunnosta: {x} = (x 1, x 2, x 3 ) {y} = (y 1, y 2, y 3 ) joille valitaan kantavektorit: {x} : (î, ĵ, ˆk) {y}

Lisätiedot

Kvanttifysiikan perusteet 2017

Kvanttifysiikan perusteet 2017 Kvanttifysiikan perusteet 207 Harjoitus 2: ratkaisut Tehtävä Osoita hyödyntäen Maxwellin yhtälöitä, että tyhjiössä magneettikenttä ja sähkökenttä toteuttavat aaltoyhtälön, missä aallon nopeus on v = c.

Lisätiedot

L a = L l. rv a = Rv l v l = r R v a = v a 1, 5

L a = L l. rv a = Rv l v l = r R v a = v a 1, 5 Tehtävä a) Energia ja rataliikemäärämomentti säilyy. Maa on r = AU päässä auringosta. Mars on auringosta keskimäärin R =, 5AU päässä. Merkitään luotaimen massaa m(vaikka kuten tullaan huomaamaan sitä ei

Lisätiedot

ellipsirata II LAKI eli PINTA-ALALAKI: Planeetan liikkuessa sitä Aurinkoon yhdistävä jana pyyhkii yhtä pitkissä ajoissa yhtä suuret pinta-alat.

ellipsirata II LAKI eli PINTA-ALALAKI: Planeetan liikkuessa sitä Aurinkoon yhdistävä jana pyyhkii yhtä pitkissä ajoissa yhtä suuret pinta-alat. KEPLERIN LAI: (Ks. Physica 5, s. 5) Johannes Keple (57-60) yhtyi yko Bahen (546-60) havaintoaineiston pohjalta etsimään taivaanmekaniikan lainalaisuuksia. Keple tiivisti tutkimustyönsä kolmeen lakiinsa

Lisätiedot

Gravitaatio ja heittoliike. Gravitaatiovoima Numeerisen ratkaisun perusteet Heittoliike

Gravitaatio ja heittoliike. Gravitaatiovoima Numeerisen ratkaisun perusteet Heittoliike Gravitaatio ja heittoliike Gravitaatiovoima Numeerisen ratkaisun perusteet Heittoliike KERTAUS Newtonin lait Newtonin I laki Kappale, johon ei vaikuta voimia/voimien summa on nolla, ei muuta liiketilaansa

Lisätiedot

1 Tieteellinen esitystapa, yksiköt ja dimensiot

1 Tieteellinen esitystapa, yksiköt ja dimensiot 1 Tieteellinen esitystapa, yksiköt ja dimensiot 1.1 Tieteellinen esitystapa Maan ja auringon välinen etäisyys on 1 AU. AU on astronomical unit, joka määritelmänsä mukaan on maan ja auringon välinen keskimääräinen

Lisätiedot

Copyright 2008 Pearson Education, Inc., publishing as Pearson Addison-Wesley.

Copyright 2008 Pearson Education, Inc., publishing as Pearson Addison-Wesley. Newtonin painovoimateoria Knight Ch. 13 Saturnuksen renkaat koostuvat lukemattomista pölyhiukkasista ja jääkappaleista, suurimmat rantapallon kokoisia. Lisäksi Saturnusta kiertää ainakin 60 kuuta. Niiden

Lisätiedot

9. Vektorit. 9.1 Skalaarit ja vektorit. 9.2 Vektorit tasossa

9. Vektorit. 9.1 Skalaarit ja vektorit. 9.2 Vektorit tasossa 9. Vektorit 9.1 Skalaarit ja vektorit Skalaari on koon tai määrän mitta. Tyypillinen esimerkki skalaarista on massa. Lukumäärä on toinen hyvä esimerkki skalaarista. Vektorilla on taas suuruus ja suunta.

Lisätiedot

Nopeus, kiihtyvyys ja liikemäärä Vektorit

Nopeus, kiihtyvyys ja liikemäärä Vektorit Nopeus, kiihtyvyys ja liikemäärä Vektorit Luento 2 https://geom.mathstat.helsinki.fi/moodle/course/view.php?id=360 Luennon tavoitteet: Vektorit tutuiksi Koordinaatiston valinta Vauhdin ja nopeuden ero

Lisätiedot

KJR-C1001 Statiikka ja dynamiikka. Luento Susanna Hurme

KJR-C1001 Statiikka ja dynamiikka. Luento Susanna Hurme KJR-C1001 Statiikka ja dynamiikka Luento 15.3.2016 Susanna Hurme Päivän aihe: Translaatioliikkeen kinematiikka: asema, nopeus ja kiihtyvyys (Kirjan luvut 12.1-12.5, 16.1 ja 16.2) Osaamistavoitteet Ymmärtää

Lisätiedot

Mekaniikan jatkokurssi Fys102

Mekaniikan jatkokurssi Fys102 Mekaniikan jatkokurssi Fys10 Kevät 010 Jukka Maalampi LUENTO 7 Harmonisen värähdysliikkeen energia Jousen potentiaalienergia on U k( x ) missä k on jousivakio ja Dx on poikkeama tasapainosta. Valitaan

Lisätiedot

Jakso 1: Pyörimisliikkeen kinematiikkaa, hitausmomentti

Jakso 1: Pyörimisliikkeen kinematiikkaa, hitausmomentti Jakso 1: Pyörimisliikkeen kinematiikkaa, hitausmomentti Kertausta Ympyrärataa kiertävälle kappaleelle on määritelty käsitteet kulmanopeus ja kulmakiihtyvyys seuraavasti: ω = dθ dt dω ja α = dt Eli esimerkiksi

Lisätiedot

Luento 6: Suhteellinen liike ja koordinaatistomuunnoksia

Luento 6: Suhteellinen liike ja koordinaatistomuunnoksia Luento 6: Suhteellinen liike ja koordinaatistomuunnoksia Suhteellinen translaatioliike Suhteellinen pyörimisliike Tyypillisiä koordinaatistomuunnoksia extraa 1 / 31 Luennon sisältö Suhteellinen translaatioliike

Lisätiedot

KJR-C1001 Statiikka ja dynamiikka. Luento Susanna Hurme

KJR-C1001 Statiikka ja dynamiikka. Luento Susanna Hurme KJR-C1001 Statiikka ja dynamiikka Luento 24.2.2016 Susanna Hurme Päivän aihe: Voiman momentin käsite (Kirjan luvut 4.1-4.6) Mikä on voiman momentti? Määritetään momentti skalaari- ja vektorimuodossa Opitaan

Lisätiedot

Mekaniikan jatkokurssi Fys102

Mekaniikan jatkokurssi Fys102 Mekaniikan jatkokurssi Fys102 Kevät 2010 Jukka Maalampi LUENTO 2-3 Vääntömomentti Oletus: Voimat tasossa, joka on kohtisuorassa pyörimisakselia vastaan. Oven kääntämiseen tarvitaan eri suuruinen voima

Lisätiedot

Luento 10: Työ, energia ja teho

Luento 10: Työ, energia ja teho Luento 10: Työ, energia ja teho Johdanto Työ ja kineettinen energia Teho Ajankohtaista Konseptitesti 1 Kysymys Ajat pyörällä ylös jyrkkää mäkeä. Huipulle vie kaksi polkua, toinen kaksi kertaa pidempi kuin

Lisätiedot

Vektorien pistetulo on aina reaaliluku. Esimerkiksi vektorien v = (3, 2, 0) ja w = (1, 2, 3) pistetulo on

Vektorien pistetulo on aina reaaliluku. Esimerkiksi vektorien v = (3, 2, 0) ja w = (1, 2, 3) pistetulo on 13 Pistetulo Avaruuksissa R 2 ja R 3 on totuttu puhumaan vektorien pituuksista ja vektoreiden välisistä kulmista. Kuten tavallista, näiden käsitteiden yleistäminen korkeampiulotteisiin avaruuksiin ei onnistu

Lisätiedot

Luento 4: Suhteellinen liike ja koordinaatistomuunnoksia

Luento 4: Suhteellinen liike ja koordinaatistomuunnoksia Luento 4: Suhteellinen liike ja koordinaatistomuunnoksia Suhteellinen translaatioliike Pyörimisliikkeestä Suhteellinen pyörimisliike Tyypillisiä koordinaatistomuunnoksia Luennon sisältö Suhteellinen translaatioliike

Lisätiedot

Shrödingerin yhtälön johto

Shrödingerin yhtälön johto Shrödingerin yhtälön johto Tomi Parviainen 4. maaliskuuta 2018 Sisältö 1 Schrödingerin yhtälön johto tasaisessa liikkeessä olevalle elektronille 1 2 Schrödingerin yhtälöstä aaltoyhtälöön kiihtyvässä liikkeessä

Lisätiedot

2 Pistejoukko koordinaatistossa

2 Pistejoukko koordinaatistossa Pistejoukko koordinaatistossa Ennakkotehtävät 1. a) Esimerkiksi: b) Pisteet sijaitsevat pystysuoralla suoralla, joka leikkaa x-akselin kohdassa x =. c) Yhtälö on x =. d) Sijoitetaan joitain ehdon toteuttavia

Lisätiedot

Luento 3: Käyräviivainen liike

Luento 3: Käyräviivainen liike Luento 3: Käyräviivainen liike Kertausta viime viikolta Käyräviivainen liike Heittoliike Ympyräliike Kulmamuuttujat θ, ω ja α Yhdistetty liike Luennon sisältö Kertausta viime viikolta Käyräviivainen liike

Lisätiedot

y 2 h 2), (a) Näytä, että virtauksessa olevan fluidialkion tilavuus ei muutu.

y 2 h 2), (a) Näytä, että virtauksessa olevan fluidialkion tilavuus ei muutu. Tehtävä 1 Tarkastellaan paineen ajamaa Poisseuille-virtausta kahden yhdensuuntaisen levyn välissä Levyjen välinen etäisyys on 2h Nopeusjakauma raossa on tällöin u(y) = 1 dp ( y 2 h 2), missä y = 0 on raon

Lisätiedot

BM20A5800 Funktiot, lineaarialgebra ja vektorit Harjoitus 4, Syksy 2016

BM20A5800 Funktiot, lineaarialgebra ja vektorit Harjoitus 4, Syksy 2016 BM20A5800 Funktiot, lineaarialgebra ja vektorit Harjoitus 4, Syksy 2016 1. Hahmottele karkeasti funktion f : R R 2 piirtämällä sen arvoja muutamilla eri muuttujan arvoilla kaksiulotteiseen koordinaatistoon

Lisätiedot

Kerrataan harmoninen värähtelijä Noste, nesteen ja kaasun aiheuttamat voimat Noste ja harmoninen värähtelijä (laskaria varten)

Kerrataan harmoninen värähtelijä Noste, nesteen ja kaasun aiheuttamat voimat Noste ja harmoninen värähtelijä (laskaria varten) Noste Ympyräliike I Luennon tavoitteet Kerrataan harmoninen värähtelijä Noste, nesteen ja kaasun aiheuttamat voimat Noste ja harmoninen värähtelijä (laskaria varten) Aloitetaan ympyräliikettä Keskeisvoiman

Lisätiedot

1 Tieteellinen esitystapa, yksiköt ja dimensiot

1 Tieteellinen esitystapa, yksiköt ja dimensiot 1 Tieteellinen esitystapa, yksiköt ja dimensiot 1.1 Tieteellinen esitystapa Maan ja auringon välinen etäisyys on 1 AU. AU on astronomical unit, joka määritelmänsä mukaan on maan ja auringon välinen keskimääräinen

Lisätiedot

4. Käyrän lokaaleja ominaisuuksia

4. Käyrän lokaaleja ominaisuuksia 23 VEKTORIANALYYSI Luento 3 4 Käyrän lokaaleja ominaisuuksia Käyrän tangentti Tarkastellaan parametrisoitua käyrää r( t ) Parametrilla t ei tarvitse olla mitään fysikaalista merkitystä, mutta seuraavassa

Lisätiedot

Nyt kerrataan! Lukion FYS5-kurssi

Nyt kerrataan! Lukion FYS5-kurssi Nyt kerrataan! Lukion FYS5-kurssi Vaakasuora heittoliike Heittoliikettä voidaan tarkastella erikseen vaaka- ja pystysuunnassa v=(v x,v y ) Jos ilmanvastausta ei oteta huomioon (yleensä ei), vaakasuunnalle

Lisätiedot

MATEMATIIKAN KOE, PITKÄ OPPIMÄÄRÄ HYVÄN VASTAUKSEN PIIRTEITÄ

MATEMATIIKAN KOE, PITKÄ OPPIMÄÄRÄ HYVÄN VASTAUKSEN PIIRTEITÄ MATEMATIIKAN KOE, PITKÄ OPPIMÄÄRÄ 4.9.09 HYVÄN VASTAUKSEN PIIRTEITÄ Alustavat hyvän vastauksen piirteet on suuntaa-antava kuvaus kokeen tehtäviin odotetuista vastauksista ja tarkoitettu ensisijaisesti

Lisätiedot

KJR-C1001 Statiikka ja dynamiikka. Luento Susanna Hurme

KJR-C1001 Statiikka ja dynamiikka. Luento Susanna Hurme KJR-C1001 Statiikka ja dynamiikka Luento 24.3.2016 Susanna Hurme Rotaatioliikkeen liike-energia, teho ja energiaperiaate (Kirjan luku 18) Osaamistavoitteet Ymmärtää, miten liike-energia määritetään kiinteän

Lisätiedot

Luento 10. Potentiaali jatkuu, voiman konservatiivisuus, dynamiikan ja energiaperiaatteen käyttö, reaalinen jousi

Luento 10. Potentiaali jatkuu, voiman konservatiivisuus, dynamiikan ja energiaperiaatteen käyttö, reaalinen jousi Luento 10 Potentiaali jatkuu, voiman konservatiivisuus, dynamiikan ja energiaperiaatteen käyttö, reaalinen jousi Tällä luennolla tavoitteena: Gravitaatio jatkuu Konservatiivinen voima Mitä eroa on energia-

Lisätiedot

KJR-C1001: Statiikka L2 Luento : voiman momentti ja voimasysteemit

KJR-C1001: Statiikka L2 Luento : voiman momentti ja voimasysteemit KJR-C1001: Statiikka L2 Luento 21.2.2018: voiman momentti ja voimasysteemit Apulaisprofessori Konetekniikan laitos Luennon osaamistavoitteet Tämän päiväisen luennon jälkeen opiskelija Pystyy muodostamaan,

Lisätiedot

763306A JOHDATUS SUHTEELLISUUSTEORIAAN 2 Ratkaisut 1 Kevät y' P. α φ

763306A JOHDATUS SUHTEELLISUUSTEORIAAN 2 Ratkaisut 1 Kevät y' P. α φ 76336A JOHDATUS SUHTEELLISUUSTEORIAAN 2 Ratkaisut 1 Kevät 217 1. Koordinaatiston muunnosmatriisi (a) y' P r α φ ' Tarkastellaan, mitä annettu muunnos = cos φ + y sin φ, y = sin φ + y cos φ, (1a) (1b) tekee

Lisätiedot

Tekijä Pitkä matematiikka

Tekijä Pitkä matematiikka K1 Tekijä Pitkä matematiikka 5 7..017 a) 1 1 + 1 = 4 + 1 = 3 = 3 4 4 4 4 4 4 b) 1 1 1 = 4 6 3 = 5 = 5 3 4 1 1 1 1 1 K a) Koska 3 = 9 < 10, niin 3 10 < 0. 3 10 = (3 10 ) = 10 3 b) Koska π 3,14, niin π

Lisätiedot

Luvun 13 laskuesimerkit

Luvun 13 laskuesimerkit Luvun 13 laskuesimerkit Esimerkki 13.1 Olkoon Cavendishin vaa'an pienen pallon massa m 1 = 0.0100 kg ja suuren pallon m 2 = 0.500 kg (molempia kaksi kappaletta). Miten suuren gravitaatiovoiman F g pallot

Lisätiedot

KJR-C1001 Statiikka ja dynamiikka. Luento Susanna Hurme

KJR-C1001 Statiikka ja dynamiikka. Luento Susanna Hurme KJR-C1001 Statiikka ja dynamiikka Luento 31.3.2016 Susanna Hurme Dynamiikan välikoe 4.4.2016 Ajankohta ma 4.4.2016 klo 16:30 19:30 Salijako Aalto-Sali: A-P (sukunimen alkukirjaimen mukaan) Ilmoittautuminen

Lisätiedot

TAIVAANMEKANIIKAN KOTITEHTÄVÄT (syksy 2014)

TAIVAANMEKANIIKAN KOTITEHTÄVÄT (syksy 2014) TAIVAANMEKANIIKAN KOTITEHTÄVÄT (syksy 214) 1. Marsin rata taivaalla vuosina 2-22 2. Numeerinen integrointi a) 2-kappaleen liike 1/r 2 voimakentässä (Kepler liike) b) 2-kappaleen liike 1/r 3 voimakentässä

Lisätiedot

dl = F k dl. dw = F dl = F cos. Kun voima vaikuttaa kaarevalla polulla P 1 P 2, polku voidaan jakaa infinitesimaalisen pieniin siirtymiin dl

dl = F k dl. dw = F dl = F cos. Kun voima vaikuttaa kaarevalla polulla P 1 P 2, polku voidaan jakaa infinitesimaalisen pieniin siirtymiin dl Kun voima vaikuttaa kaarevalla polulla P 2, polku voidaan jakaa infinitesimaalisen pieniin siirtymiin dl Kukin siirtymä dl voidaan approksimoida suoraviivaiseksi, jolloin vastaava työn elementti voidaan

Lisätiedot

13. Taylorin polynomi; funktioiden approksimoinnista. Muodosta viidennen asteen Taylorin polynomi kehityskeskuksena origo funktiolle

13. Taylorin polynomi; funktioiden approksimoinnista. Muodosta viidennen asteen Taylorin polynomi kehityskeskuksena origo funktiolle 13. Taylorin polynomi; funktioiden approksimoinnista 13.1. Taylorin polynomi 552. Muodosta funktion f (x) = x 4 + 3x 3 + x 2 + 2x + 8 kaikki Taylorin polynomit T k (x, 2), k = 0,1,2,... (jolloin siis potenssien

Lisätiedot

Solmu 3/2001 Solmu 3/2001. Kevään 2001 ylioppilaskirjoitusten pitkän matematiikan kokeessa oli seuraava tehtävä:

Solmu 3/2001 Solmu 3/2001. Kevään 2001 ylioppilaskirjoitusten pitkän matematiikan kokeessa oli seuraava tehtävä: Frégier n lause Simo K. Kivelä Kevään 2001 ylioppilaskirjoitusten pitkän matematiikan kokeessa oli seuraava tehtävä: Suorakulmaisen kolmion kaikki kärjet sijaitsevat paraabelilla y = x 2 ; suoran kulman

Lisätiedot

Mekaniikkan jatkokurssi

Mekaniikkan jatkokurssi Mekaniikkan jatkokurssi Tapio Hansson 16. joulukuuta 2018 Mekaniikan jatkokurssi Tämä materiaali on suunnattu lukion koulukohtaisen syventävän mekaniikan kurssin materiaaliksi. Kurssilla kerrataan lukion

Lisätiedot

Liike pyörivällä maapallolla

Liike pyörivällä maapallolla Liike pyörivällä maapallolla Voidaan olettaa: Maan pyöriminen tasaista Maan rataliikkeen näennäisvoimat tasapainossa Auringon vetovoiman kanssa Riittää tarkastella Maan tasaisesta pyörimisestä akselinsa

Lisätiedot

Erityinen suhteellisuusteoria (Harris luku 2)

Erityinen suhteellisuusteoria (Harris luku 2) Erityinen suhteellisuusteoria (Harris luku 2) Yliopistonlehtori, TkT Sami Kujala Mikro- ja nanotekniikan laitos Kevät 2016 Ajan ja pituuden suhteellisuus Relativistinen työ ja kokonaisenergia SMG-aaltojen

Lisätiedot

Lauseen erikoistapaus on ollut kevään 2001 ylioppilaskirjoitusten pitkän matematiikan kokeessa seuraavassa muodossa:

Lauseen erikoistapaus on ollut kevään 2001 ylioppilaskirjoitusten pitkän matematiikan kokeessa seuraavassa muodossa: Simo K. Kivelä, 13.7.004 Frégier'n lause Toisen asteen käyrillä ellipseillä, paraabeleilla, hyperbeleillä ja niiden erikoistapauksilla on melkoinen määrä yksinkertaisia säännöllisyysominaisuuksia. Eräs

Lisätiedot

Yhtälön oikealla puolella on säteen neliö, joten r. = 5 eli r = ± 5. Koska säde on positiivinen, niin r = 5.

Yhtälön oikealla puolella on säteen neliö, joten r. = 5 eli r = ± 5. Koska säde on positiivinen, niin r = 5. Tekijä Pitkä matematiikka 5 7..017 31 Kirjoitetaan yhtälö keskipistemuotoon ( x x ) + ( y y ) = r. 0 0 a) ( x 4) + ( y 1) = 49 Yhtälön vasemmalta puolelta nähdään, että x 0 = 4 ja y 0 = 1, joten ympyrän

Lisätiedot

= 6, Nm 2 /kg kg 71kg (1, m) N. = 6, Nm 2 /kg 2 7, kg 71kg (3, m) N

= 6, Nm 2 /kg kg 71kg (1, m) N. = 6, Nm 2 /kg 2 7, kg 71kg (3, m) N t. 1 Auringon ja kuun kohdistamat painovoimat voidaan saada hyvin tarkasti laksettua Newtonin painovoimalailla, koska ne ovat pallon muotoisia. Junalle sillä saadaan selville suuruusluokka, joka riittää

Lisätiedot

766323A-02 Mekaniikan kertausharjoitukset, kl 2012

766323A-02 Mekaniikan kertausharjoitukset, kl 2012 766323A-02 Mekaniikan kertausharjoitukset, kl 2012 Gravitaatio, liikemäärämomentti, ellipsiradat T 1: Oleta, että Marsin kuu Phobos kiertää Marsia ympyrärataa pitkin. Ympyrän säde on 9380 km ja kiertoaika

Lisätiedot

Luento 5: Käyräviivainen liike

Luento 5: Käyräviivainen liike Luento 5: Käyräviivainen liike Käyräviivainen liike Heittoliike Ympyräliike Kulmamuuttujat,! ja Yhdistetty liike Ajankohtaista Konseptitesti 1 Kysymys Viereisessä kuvassa leppäkerttu istuu karusellissa,

Lisätiedot

Vektoriarvoiset funktiot Vektoriarvoisen funktion jatkuvuus ja derivoituvuus

Vektoriarvoiset funktiot Vektoriarvoisen funktion jatkuvuus ja derivoituvuus 8. Vektoriarvoiset funktiot 8.1. Vektoriarvoisen funktion jatkuvuus ja derivoituvuus 320. Olkoon u reaalimuuttujan vektoriarvoinen funktio R R n ja lim t a u(t) = b. Todista: lim t a u(t) = b. 321. Olkoon

Lisätiedot

5 Kentät ja energia (fields and energy)

5 Kentät ja energia (fields and energy) 5 Kentät ja energia (fields and energy) Mansfield and O Sullivan: Understanding Physics, kappaleen 5 alkuosa 5.1 Newtonin gravitaatiolaki Newton: vetovoima kahden kappaleen välillä on tai tarkemmin F m

Lisätiedot

Ratkaisuja, Tehtävät

Ratkaisuja, Tehtävät ja, Tehtävät 988-97 988 a) Osoita, että lausekkeiden x 2 + + x 4 + 2x 2 ja x 2 + - x 4 + 2x 2 arvot ovat toistensa käänteislukuja kaikilla x:n arvoilla. b) Auton jarrutusmatka on verrannollinen nopeuden

Lisätiedot

Kompleksiluvut., 15. kesäkuuta /57

Kompleksiluvut., 15. kesäkuuta /57 Kompleksiluvut, 15. kesäkuuta 2017 1/57 Miksi kompleksilukuja? Reaaliluvut lukusuoran pisteet: Tiedetään, että 7 1 0 x 2 = 0 x = 0 1 7 x 2 = 1 x = 1 x = 1 x 2 = 7 x = 7 x = 7 x 2 = 1 ei ratkaisua reaalilukujen

Lisätiedot

1 Oikean painoisen kuulan valinta

1 Oikean painoisen kuulan valinta Oikean painoisen kuulan valinta Oheisessa kuvaajassa on optimoitu kuulan painoa niin, että se olisi mahdollisimman nopeasti perillä tietyltä etäisyydeltä ammuttuna airsoft-aseella. Tulos on riippumaton

Lisätiedot

Tehtävä 4.7 Tarkastellaan hiukkasta, joka on pakotettu liikkumaan toruksen pinnalla.

Tehtävä 4.7 Tarkastellaan hiukkasta, joka on pakotettu liikkumaan toruksen pinnalla. Tehtävä.7 Tarkastellaan hiukkasta, joka on pakotettu liikkumaan toruksen pinnalla. x = (a + b cos(θ)) cos(ψ) y = (a + b cos(θ)) sin(ψ) = b sin(θ), a > b, θ π, ψ π Figure. Toruksen hajoituskuva Oletetaan,

Lisätiedot

A B = (1, q, q 2 ) (2, 0, 2) = 2 2q q 2 = 0 q 2 = 1 q = ±1 A(±1) = (1, ±1, 1) A(1) A( 1) = (1, 1, 1) (1, 1, 1) = A( 1) A(1) A( 1) = 1

A B = (1, q, q 2 ) (2, 0, 2) = 2 2q q 2 = 0 q 2 = 1 q = ±1 A(±1) = (1, ±1, 1) A(1) A( 1) = (1, 1, 1) (1, 1, 1) = A( 1) A(1) A( 1) = 1 Mapu I Viikko 4 tehtävä malli Millä q:n arvoilla vektori A(q) (, q, q ) on kohtisuora vektorin B (, 0, ) kanssa? Ovatko A:n eri ratkaisut keskenään kohtisuoria? Jos eivät, määrää niiden välinen kulma!

Lisätiedot

Toisen asteen käyrät 1/7 Sisältö ESITIEDOT: käyrä, kartio ja lieriö

Toisen asteen käyrät 1/7 Sisältö ESITIEDOT: käyrä, kartio ja lieriö Toisen asteen kärät 1/7 Sisältö ESITIEDOT: kärä, kartio ja lieriö Hakemisto KATSO MYÖS: mprä, toisen asteen pinnat Toisen asteen kärä Toisen asteen käräksi kutsutaan kärää, jonka htälö -ssa on muuttujien

Lisätiedot

Varatun hiukkasen liike

Varatun hiukkasen liike Luku 15 Varatun hiukkasen liike SM-kentässä Tarkastellaan lopuksi varatun hiukkasen liikettä sähkömagneettisessa kentässä. Liikeyhtälö on tullut esiin useaan otteeseen kurssin aikana aiemminkin. Yleisesti

Lisätiedot

Energia, energian säilyminen ja energiaperiaate

Energia, energian säilyminen ja energiaperiaate E = γmc 2 Energia, energian säilyminen ja energiaperiaate Luennon tavoitteet Lepoenergian, liike-energian, potentiaalienergian käsitteet haltuun Työ ja työn merkki* Systeemivalintojen miettimistä Jousivoiman

Lisätiedot

MAB3 - Harjoitustehtävien ratkaisut:

MAB3 - Harjoitustehtävien ratkaisut: MAB - Harjoitustehtävien ratkaisut: Funktio. Piirretään koordinaatistoakselit ja sijoitetaan pisteet:. a) Funktioiden nollakohdat löydetään etsimällä kuvaajien ja - akselin leikkauspisteitä. Funktiolla

Lisätiedot

Voima ja potentiaalienergia II Energian kvantittuminen

Voima ja potentiaalienergia II Energian kvantittuminen Voima ja potentiaalienergia II Energian kvantittuminen Mene osoitteeseen presemo.helsinki.fi/kontro ja vastaa kysymyksiin Tavoitteena tällä luennolla Miten määritetään voima kun potentiaalienergia U(x,y,z)

Lisätiedot

y z = (x, y) Kuva 1: Euklidinen taso R 2

y z = (x, y) Kuva 1: Euklidinen taso R 2 Kompleksiluvut. Määritelmä Tarkastellaan euklidista tasoa R = {(, y), y R}. y y z = (, y) R Kuva : Euklidinen taso R Suorakulmaisessa koordinaatistossa on -akseli ja y-akseli. Luvut ja y ovat pisteen z

Lisätiedot

FYSIIKAN LABORATORIOTYÖT 2 MAGNEETTIKENTTÄTYÖ

FYSIIKAN LABORATORIOTYÖT 2 MAGNEETTIKENTTÄTYÖ FYSIIKAN LABORATORIOTYÖT 2 MAGNEETTIKENTTÄTYÖ MIKKO LAINE 2. kesäkuuta 2015 1. Johdanto Tässä työssä määritämme Maan magneettikentän komponentit, laskemme totaalikentän voimakkuuden ja monitoroimme magnetometrin

Lisätiedot

4. RAJOITETTU 3 KAPPALEEN ONGELMA

4. RAJOITETTU 3 KAPPALEEN ONGELMA 4. RAJOITETTU KAPPALEEN ONGELMA Yleinen kappaleen liike 8>< R = Gm R = Gm R R R R + Gm R R R R + Gm R R R R R R R R > : R = Gm R R R R + Gm R R R R kpl vektorikomponenttia 9 toisen asteen diff. htälöä

Lisätiedot

KJR-C1001 Statiikka ja dynamiikka. Luento Susanna Hurme

KJR-C1001 Statiikka ja dynamiikka. Luento Susanna Hurme KJR-C1001 Statiikka ja dynamiikka Luento 17.3.2016 Susanna Hurme Päivän aihe: Energian, työn ja tehon käsitteet sekä energiaperiaate (Kirjan luku 14) Osaamistavoitteet: Osata tarkastella partikkelin kinetiikkaa

Lisätiedot

766334A Ydin- ja hiukkasfysiikka

766334A Ydin- ja hiukkasfysiikka 1 76633A Ydin- ja hiukkasfysiikka Luentomonistetta täydentävää materiaalia: 3 5-3 Kuorimalli Juhani Lounila Oulun yliopisto, Fysiikan laitos, 011 Kuva 7-13 esittää, miten parillis-parillisten ydinten ensimmäisen

Lisätiedot

12. Derivointioperaattoreista geometrisissa avaruuksissa

12. Derivointioperaattoreista geometrisissa avaruuksissa 12. Derivointioperaattoreista geometrisissa avaruuksissa 12.1. Gradientti, divergenssi ja roottori 328. Laske u, kun u on vektorikenttä a) (z y)i + (x z)j + (y x)k, b) e xyz (i + xlnyj + x 2 zk), c) (x

Lisätiedot

TAIVAANMEKANIIKKA IHMISEN PERSPEKTIIVISTÄ

TAIVAANMEKANIIKKA IHMISEN PERSPEKTIIVISTÄ TAIVAANMEKANIIKKA IHMISEN PERSPEKTIIVISTÄ ARKIPÄIVÄISTEN ASIOIDEN TÄHTITIETEELLISET AIHEUTTAJAT, FT Metsähovin Radio-observatorio, Aalto-yliopisto KOPERNIKUKSESTA KEPLERIIN JA NEWTONIIN Nikolaus Kopernikus

Lisätiedot

TÄSSÄ ON ESIMERKKEJÄ SÄHKÖ- JA MAGNETISMIOPIN KEVÄÄN 2017 MATERIAALISTA

TÄSSÄ ON ESIMERKKEJÄ SÄHKÖ- JA MAGNETISMIOPIN KEVÄÄN 2017 MATERIAALISTA TÄSSÄ ON ESMERKKEJÄ SÄHKÖ- JA MAGNETSMOPN KEVÄÄN 2017 MATERAALSTA a) Määritetään magneettikentän voimakkuus ja suunta q P = +e = 1,6022 10 19 C, v P = (1500 m s ) i, F P = (2,25 10 16 N)j q E = e = 1,6022

Lisätiedot

y=-3x+2 y=2x-3 y=3x+2 x = = 6

y=-3x+2 y=2x-3 y=3x+2 x = = 6 MAA Koe, Arto Hekkanen ja Jussi Tyni 5.5.015 Loppukoe LASKE ILMAN LASKINTA. 1. Yhdistä kuvaaja ja sen yhtälö a) 3 b) 1 c) 5 d) Suoran yhtälö 1) y=3x ) 3x+y =0 3) x y 3=0 ) y= 3x 3 5) y= 3x 6) 3x y+=0 y=-3x+

Lisätiedot

Mekaniikan jatkokurssi Fys102

Mekaniikan jatkokurssi Fys102 Mekaniikan jatkokussi Fys10 Kevät 010 Jukka Maalampi LUENTO 5 Copyight 008 Peason Education, Inc., publishing as Peason Addison-Wesley. Newtonin painovoimateoia Knight Ch. 13 Satunuksen enkaat koostuvat

Lisätiedot

Voima F tekee työtä W vaikuttaessaan kappaleeseen, joka siirtyy paikasta r 1 paikkaan r 2. Työ on skalaarisuure, EI vektori!

Voima F tekee työtä W vaikuttaessaan kappaleeseen, joka siirtyy paikasta r 1 paikkaan r 2. Työ on skalaarisuure, EI vektori! 6.1 Työ Voima F tekee työtä W vaikuttaessaan kappaleeseen, joka siirtyy paikasta r 1 paikkaan r 2. Työ on skalaarisuure, EI vektori! Siirtymä s = r 2 r 1 Kun voiman kohteena olevaa kappaletta voidaan kuvata

Lisätiedot

DIFFERENTIAALIYHTÄLÖN NUMEERISESTA RATKAISEMISESTA 2 1,5 0,5 -0,5 -1,5-2

DIFFERENTIAALIYHTÄLÖN NUMEERISESTA RATKAISEMISESTA 2 1,5 0,5 -0,5 -1,5-2 Differentiaaliyhtälön numeerisesta ratkaisemisesta Olkoot D R 2 alue ja r, f, g : D R jatkuvia funktioita. Differentiaaliyhtälön y r(x, y) suuntaelementtikenttä on kuvaus D R 2, (x, y) (, r(x, y)). Suuntaelementtikenttä

Lisätiedot

Luento 3: Käyräviivainen liike

Luento 3: Käyräviivainen liike Luento 3: Käyräviivainen liike Kertausta viime viikolta Käyräviivainen liike Heittoliike Ympyräliike Kulmamuuttujat,! ja Yhdistetty liike 2015-09-14 13:50:32 1/40 luentokalvot_03_combined.pdf (#36) Luennon

Lisätiedot

Differentiaali- ja integraalilaskenta 1 Ratkaisut 5. viikolle /

Differentiaali- ja integraalilaskenta 1 Ratkaisut 5. viikolle / MS-A8 Differentiaali- ja integraalilaskenta, V/7 Differentiaali- ja integraalilaskenta Ratkaisut 5. viikolle / 9..5. Integroimismenetelmät Tehtävä : Laske osittaisintegroinnin avulla a) π x sin(x) dx,

Lisätiedot

Luento 7: Pyörimisliikkeen dynamiikkaa

Luento 7: Pyörimisliikkeen dynamiikkaa Luento 7: Pyörimisliikkeen dynamiikkaa Johdanto Vääntömomentti Hitausmomentti ja sen määrittäminen Liikemäärämomentti Gyroskooppi Harjoituksia ja laskettuja esimerkkejä 1 / 37 Luennon sisältö Johdanto

Lisätiedot